Indisch

atjar biet

Atjar biet

Ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de biet in partjes.
  • Kook de overige ingrediënten in de azijn.
  • Schik de biet in een gesteriliseerde jampot en giet de kokende azijn erover.
  • Draai de deksel goed dicht en laat op z’n kop afkoelen.
  • Is na enige dagen goed doorgetrokken (lekkerder)

 

FRIKADEL GORENG

Ingrediënten:

500 gram gehakt (half om half)
3 gekookte aardappels
1 ei
1 bosje selderie
5 dl slaolie om te frituren

Boemboes: 
1 theelepel nootmuskaat
2 theelepels knoflookpoeder
zout en peper naar smaak

Bereiding:

  • Meng het gehakt met de geprakte aardappels, het ei en de boemboes.
  • Was de selderie, snijd die fijn en meng die er doorheen.
  • Draai middelgrote balletjes van het gehaktmengsel.
  • Laat in een wadjang of frituurpan slaolie goed heet worden en bak hierin de frikadellen bruin.

Dit gerecht kan zowel warm als koud gegeten worden.

gehakt frikadel uit de oven

Ingrediënten

500 gr gehakt half om half
2 sneetjes oud bruin brood
2 geklutste eieren
1 tl kruidnagelpoeder
1 grote fijngehakte ui
peper
nootmuskaat
1 kopje bouillon

Bereidingswijze

  • Week het brood in wat melk, knijp het uit en maak het goed fijn.
  • Meng dan het brood en de ingredienten goed door elkaar en schep het mengsel in een beboterde vuurvaste schaal.
  • Bestrooi het geheel met wat broodkruim of paneermeel en hier en daar wat klontjes boter.
  • Laat het in een matig warme oven in 1 uur gaar worden.

 

Sambal goreng boontjes

Benodigdheden

500 gram sperziebonen
1 ui
2 knoflookteentjes
1 theelepel gemberpoeder
1 eetlepel tamarindepasta
1 theelepel laos
theelepel serehpoeder
2 eetlepels ketjap manis
1 à 2 theelepels sambal trassie
15 gram santen (van een blok), opgelost in 1 dl water.

Bereiden

    • Halveer de schoongemaakte boontjes. 
    • Kook ze in ruim water met wat zout gaar en giet ze daarna af. 
    • Snipper de gepelde ui en knoflook. 
    • Verhit wat olie in een wadjan en roerbak de ui en knoflook plus de gember een paar minuten. 
    • Voeg tamarinde, laos, sereh, ketjap, sambal en santen toe. 
    • Breng het geheel al roerend aan de kook. 
    • Voeg de boontjes toe en laat het geheel zo’n vijf minuten pruttelen. 
    • Roer het tussentijds af en toe door.

Rendang Scherp gekruid varkensvlees

Benodigdheden:

500 gram mager varkensvlees

4 uien

2 tenen knoflook

2 lombok merah

4 schijfjes djahé2 schijfjes laos

4 schijfjes kentjoer
2 theelepels ketoembar
1 theelepel djinten
2 eetlepels olie
1 spriet seréh
2 daon salam
zout
25 gram geconcentreerde santen.

Bereiden:

  • snijd het vlees in blokjes.
  • Pel de uien en knoflook en snipper ze fijn.
  • Maak de lomboks schoon en snijd ze in smalle reepjes.
  • Maak een boemboe van de uien, knoflook en lomboks samen met de djahé, laos, kentjoer, ketoembar en djinten met een vijzel.
  • Plet daartoe de verse kruiden eerst lichtjes.
  • Fruit de boemboe samen met de seréh in hete olie.
  • Voeg de blokjes vlees toe en bak ze rondom bruin.
  • Voeg een beetje kokend water en de daon salam toe en laat het vlees in een kwartiertje gaarstoven.
  • Voeg zout naar smaak toe, rasp de santen erover en laat dit in de saus oplossen.

Sambal goreng tahoe

Benodigdheden:

1 plak tahoe
1 prei
2 tomaten
1 lombok of 1 theelepel sambal
1 ui
2 teentjes knoflook
200 gram garnalen
10 petehbonen
salam
laos
sereh
santen
zout
olie
trassie.
Bereiden:

  • snijd de tahoe in kleine dobbelsteentjes en bak ze lichtbruin in hete olie.
  • Was de garnalen, de tomaten en de prei.
  • Snijd de ui, de knoflook en de prei heel fijn.
  • Fruit de gesneden ui samen met de knoflook, lombok, laos, sereh en salam.
  • Voeg hier de trassie aan toe en de fijngesneden tomaten.
  • Laat het geheel even sudderen totdat de tomaat is weg gekookt.
  • Doe dan de blokjes tahoe in de pan met de petehbonen en de prei.
  • Schep zo nu en dan voorzichtig om, totdat de kook erover komt.
  • Tenslotte de garnalen erbij doen en het geheel weer aan de kook laten komen.
  • Schaaf hierboven wat santen. Laat alles nog een kwartiertje op een laag vuur staan. Roer het daarna nog eens goed door.

Opmerking: door de tahoe te vervangen kan dit recept ook worden gebruikt als basis voor sambal goreng telorsambal goreng boontjes ofsambal goreng remboeng.

Tahoe petis

Benodigdheden: 2 plakken tahoe * ¼ pond taugé * 1 bosje selderij * 2 uien of gefruite uitjes * 2 teentjes knoflook * handjevol pinda’s of 1 eetlepel pindakaas * 1 lombok of 1 theelepel sambal * 1 klein kopje ketjap * 1 citroen * trassie en/of petis * goela djawa of suiker * olie.

Snijd de tahoe in niet al te dikke plakken en leg deze gedurende een uurtje in zout water.
Bereiding van de saus:

 wrijf een handvol gefruite uitjes, de knoflook, de pinda’s, de lombok en de trassie en/of petis heel fijn. Doe de boemboe in een bakje en maak het af met ketjap, goela djawa en citroen naar smaak. Het mag niet zuur worden. Als het te dik is, kan een beetje water worden toegevoegd.

Bereiding van de tahoe:

neem de plakken tahoe uit het water en dep ze droog.  Bak de plakken in hete olie en laat ze op keukenpapier uitlekken. Snijd de plakken in kleinere stukken en leg ze op een schaal.

Bereiding van de taugé:

Was de taugé, doe het in een schaal en giet er kokend water overheen. Giet het water na een minuutje af en laat de taugé goed uitlekken.

Garneer de taugé over de tahoe op een schaal en strooi er de gewassen en fijngehakte selderij over. Strooi hier gebakken uitjes over en een beetje van de saus. Geef hier lontong of witte rijst bij en komkommer.